СТУДЕНТИ У РАДНОЈ ПОСЕТИ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Студентска конференција академија и високих школа Србије (СКАС) организовала је радну посету Косову и Метохији, у периоду од 21. до 23.02.2019. године, на позив студената Високе техничке школе струковних студија у Звечану.

Студенте наше Школе представљале су Милица Нешић и Марина Обрадовић, студенти треће године студијског програма Васпитач деце предшколског узраста.

У склопу радне посете одржана је 19. редовна седница Скупштине Студентске конференције академија и високих школа на којој су разматрана питања важна за студенте и високе школе.

Поред радних активности за студенте су организоване културне активности, посете манастирима и историјским споменицима.

Порука/извештај председника СКАС-а Милутина Марковића након посете студената Косову и Метохији.

Поштовани,

У име Студентске конференције академија струковних студија и високих школа желим да се захвалим свим директорима Високих школа и представницима студената на подршци иницијативе да се и ове године, други пут по реду, редовна седница СКАС-а одржи на простору Косова и Метохије, као и да се та прилика искористи да се студенти упознају са животом, како наших студената, тако и животом читавог српског народа у нашој јужној покрајини.

С обзиром на успешну реализацију, желим укратко да Вас известим о самој посети, као и постигнутим резултатима: Дана 21.02.2019. године, стигли смо у Косовску Митровицу, где нас је дочекао наш домаћин, студент Ненад Радосављевић, који је заједно са директорима Високих школа са простора КиМ понео велики терет организације. Након смештаја у дом, студенти су отишли у Високу техничку школу струковних студија у Звечану, у чијим просторијама је одржана седница Скуштине СКАС-а. Истог дана у поподневним часовима, организовано се кренуло у обилазак Косовске Митровице, чувеног Новог моста на Ибру и споменика Кнезу Лазару. Студентски представници су касније имали прилику да разговарају са директорима Високих школа са КиМ и добију детаљније информације везане за студирање у овим школама, али и да пруже подршку свима на Косову и Метохији у интервјју емитованом на локалној телевизији из Косовске Митровице. 22.02.2019. године студенти су искористили да оду у организовану посету српским светињама. Организован је обилазак Зочишта, Велике Хоче, Призрена и Грачанице, а у сваком месту студенти су дочекани и послужени, како то наши обичаји налажу. У Призрену смо сат слободног времена искористили да упознамо град, знаменитости и сазнамо још нешто из наше историје. Дана 23.02.2019. студенти су кренули ка својим местима пребивалишта и боравишта.

Увидом у организацију и након разговора са студентима закључујем да се, у односу на претходну годину, већи број студената упутио на Косово и Метохију, да је ове године организација посете била на још вишем нивоу од претходне и да су се студенти вратили задовољни. Они посебно истичу задовољство што су нашем народу пружили подршку у овим тешким временима, а кажу и да су из манастира и цркава понели нешто што се не може речима описати, већ мора да се доживи и тврде да ће се вратити и следеће године, ако не раније, као и да ће том приликом позвати још више колегиница и колега да им се придруже. Истичу да нису били сигурни како ће протећи посета Призрену, граду у коме има тек 15-ак Срба, али већ након првог контакта са грађанима схватили су да није све као што се пише и прича.

Још једном ХВАЛА свима који су препознали значај ове радне посете и пружили подршку својим студентима, а посебно се захваљујемо нашим домаћинима:

  • Студенти Радосављевић Ненаду

  • Директору Високе техничке школе струковних студија Звечан – Јакшић Урошу,

  • Директору Високе економске школе струковних студија Пећ са привременим седиштем у Лепосавићу – Милић Славиши и

  • Директору Високе техничке школе струковних студија Урошевац са привременим седиштем у Лепосавићу – Станојевић Предрагу

Завршио бих са речима које посебно одзвањају у главама студената, а то су речи свих који су нас дочекали: „Свима пренесите утиске своје и дођите када год можете јер наша нада и вера зависе од ваше подршке“.